Hardlopen is een geweldige manier om fit te blijven en je gezondheid te verbeteren. Maar om ervoor te zorgen dat je blessurevrij blijft en het meeste uit je training haalt, is het belangrijk om de juiste uitrusting te hebben. Dat start met de juiste hardloopschoen en goede kledij. Waar moet je letten bij het uitzoeken van hardloopschoenen?

Ren een stukje voor de juiste pronatie

Het kopen van goede hardloopschoenen is essentieel voor het voorkomen van blessures en het meeste uit je prestaties halen. Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. Ten eerste de pronatie. Pronatie verwijst naar de manier waarop je voet tijdens het hardlopen op de grond landt. Het is belangrijk om te weten of je overpronatie (naar binnen rollen van de voet) of onderpronatie (naar buiten rollen van de voet) hebt. Als je schoenen gaat kopen bij een sportwinkel, maken ze vaak een filmpje terwijl je binnen een stukje rent. Zo weten ze direct wat voor pronatie jij hebt.

Andere factoren

Naast pronatie is demping van groot belang. Demping verwijst naar de hoeveelheid schokabsorptie die in de zool van de schoen is ingebouwd. Het is belangrijk om te kiezen voor schoenen met de juiste demping om de impact op je voeten te verminderen en blessures te voorkomen. Ook de juiste pasvorm van de ON Running schoenen is ook essentieel voor comfort en prestaties. Zorg ervoor dat de schoenen goed aansluiten op je voeten en dat er voldoende ruimte is voor je tenen om te bewegen. Daarnaast moet je bedenken waar je het meeste hardloopt. Het type ondergrond waarop je meestal hardloopt, kan ook van invloed zijn op de keuze van je schoenen. Zoek bijvoorbeeld naar trailrunning-schoenen als je vaak off-road hardloopt. Tip de Bruin heeft een ruim assortiment aan dames- en herenschoenen. 

Hardloopkleding aanschaffen

Naast de juiste schoenen is ook de juiste kleding belangrijk voor een comfortabele en effectieve training. Kies kleding die ademend is en zweet van je lichaam afvoert. Zo blijf je koel en droog tijdens het hardlopen. Zorg daarnaast ervoor dat je kleding comfortabel zit en niet schuurt of knelt. Ga je buiten lopen, kies dan kleding die geschikt is voor het weer en de temperatuur waarin je gaat hardlopen. Bijvoorbeeld een windjack of waterdichte jas bij slecht weer. Als je vaak in het donker of in de vroege ochtend hardloopt, kies dan voor kleding met reflecterende materialen om je zichtbaarheid voor automobilisten te vergroten. Het kiezen van de juiste hardloopschoenen en kleding kan een groot verschil maken in je prestaties en comfort tijdens het hardlopen. Zorg ervoor dat je zichtbaar bent en zonder blessures loopt met de juiste spullen. Zo blijf jij fit tijdens het hardlopen.